PORTFOLIO – Web, Tryck & Garn. Frilans inom Stickdesign, Grafisk form & Web.

CV

Jag har alltid varit kreativ och arbetat med händerna. Konstnärlig och skapande är mina ledstjärnor i livet. Och jag vill hela tiden framåt, lära mig mer och testa nya områden, vilket märks i mitt CV.

2016-nuvarande (arb) Frilans inom grafisk form, tryck och web samt inom stickning och virkning – skapar plagg med mönster, bildtutorials och filmskolor.
Driver den egna webshopen Garnityr.se, där jag säljer garn, tillbehör och mönster på egen design samt den egna tidningen Linda’s Crafting Magazine.

2011-2018 (arb) Webansvarig/Originalare på Järbo Garn AB i Sandviken.
Uppdatering och utveckling av hemsida och intranät. Startade upp bloggen och var flitig skapare av mönster och pyssel där samt drev flera Knit-Alongs och en Virk-Along. Layout och korrektur av stick- och virkbeskrivningar, kataloger, garnbanderoller och andra trycksaker.

2006-2012 (arb) Frilans inom webdesign och programmering samt trycklayout. Mitt företag hette Jellodog.

2005-2007 (kår) Ordförande för Informationsutskottet på SöderS, kåren på Södertörns Högskola. Ansvarig utgivare för kårtidningen SODA samt webdesign.

2004-2007 (arb) Olika webdesignuppdrag genom Academic Work, bl.a. på Eniro och Ordfront Förlag.

2003-2007 (utb) IT, Medier & Design Södertörns Högskola. Examen: Fil. kand. i Medieteknik. Examensarbete: Projektledare för utbildningens slututställning på Kulturhuset, Sergels Torg, Stockholm, samt tillhörande trycksaker.

2002-2003 (arb) Kock på Montessoriförskolan Cirkus i Stockholm.

2001-2002 (utb) Webdesign på Jensen Education i Järfälla.

2000-2001 (utb) Basutbildning inom konst, skulptur och foto på Konstskolan i Stockholm.

1998-2000 (arb) Dietkock på Stockholms Sjukhem.

1998-1999 (arb) Musiklärarvikarie i blockflöjt, Stockholms Stad Musikskola.

1996-1997 (utb) Ljudteknik på Kulturama i Stockholm.

1995-2001 (arb) Cafébiträde på Dramatencaféerna.

1995-1996 (arb) Kock på Montessoriförskolan Cirkus i Stockholm.

1994-1996 (arb) Kockbiträde på Skogsfrugården (centralkök) i Sandviken.

1994-1995 (arb) Musiklärarvikarie i blockflöjt, Musikskolan Sandviken.

1989-1995 (arb) Cafébiträde, frukostvärdinna, kallskänka, m.m. extra på Hans Hiertas Gård samt Högbo Bruk i Sandviken.

1990-1992 (utb) Restaurangskolan (gymnasiet) i Sandviken.

På gymnasiet (1990-92) gick jag Restaurangskola och är utbildad kock/kallskänka. Sedan har jag jobbat i storkök, dagiskök, på restauranger och caféer i Sandviken 1989-96, samt i Stockholm 1995-2004. Det roligaste var nog att jobba på Dramatencaféerna, det var ett spännande hus att vistas i!

Jag började tidigt söka efter något annat, och letade utbildningar inom tidningslayout och ringde även tidningar och frågade hur man kan jobba som illustratör till noveller. Men det här var före Internet och det var Gula Sidorna i telefonkatalogen som gällde. På mitt extrajobb på ett hotell i Sandviken fanns tillgång till Stockholmsdelarna.

Jag flyttade till Stockholm 1995 och jobbade. Ett år pluggade jag musik och ljudteknik, men det var inget jag ville fortsätta med, även om det var kul att ratta livekonserter. Jag gick lite kvällskurser inom grafisk form, kalligrafi, och några kortare utbildningar som starta eget, ett år på konstskola och ett år webdesign. Slutligen hittade jag en utbildning på Södertörns högskola som jag började 2003, efter något år med komvux och matte varvat med jobb.

På utbildningen IT, Medier & Design hittade jag helt rätt! Jag gillar både design och programmering, webb och tryck, så detta var en perfekt blandning av ämnen för mig! Samtidigt med högskolestudierna jobbade jag extra så mycket jag kunde med olika webdesignuppdrag för att lagra erfarenheter. 2006 startade jag mitt första företag, Jellodog, och frilansade som webdesigner.

2007 tog jag examen och flyttade i samma veva tillbaka till Sandviken där familjelivet i villa tog mig in i en ny epok av livet. Efter några år som fattig frilansare/mammaledig var jag sugen att jobba på ett ”riktigt” jobb och fick anställning på Järbo Garn 2011, som webansvarig/originalare. Där jobbade jag med hemsidan, sociala medier, produktkataloger, affischer etc.
På anställningsintervjun sa jag att jag kan sticka, men de var tydliga med att jag inte skulle behöva svara på kundfrågor om hur man stickar en sockhäl! Jag har ju alltid stickat, virkat och pysslat med hantverk, men jag var inte beredd på hur insnärjd jag skulle bli i Garnets värld..! Jag började snart skapa egna mönster och vi startade en blogg där jag hade stor kreativ frihet. Några år senare hade jag avancerat till ”Experten” som tog emot kundfrågor om stick- och virkbeskrivningarna, även sockhälar..

Jag kände dock att jag började behöva mer utrymme för mitt skapande och startade företag 2016, bl.a. för att kunna sälja mönster, vilket strax utökade till en webshop med garn och tillbehör. Efter ett tag blev det ohållbart att sköta både anställningen och företaget så jag valde att gå vidare med mitt egna. Och jag trivs väldigt bra med att jobba ensam och kunna fokusera på detaljer i min egen takt och att vara så spontan jag vill.

På datorn jobbar jag dagligen med Adobe-sviten, mest InDesign, Photoshop, Illustrator, Dreamweaver och Premiere. Självklart gör jag allt material till webshopen och företagets marknadsföring själv. I min tidning Linda’s Crafting Magazine gör jag allt; design för mönster, foto, texter, layout, etc.

Jag behärskar hantverk som sömnad, lädersömnad, tenntrådsbroderi, knyppling, stickning, virkning och krokning. Jag gillar också att snickra, teckna, måla, fota och jobba med växter. Något jag vill lära mig är att tova, dreja och göra smycken.